torstai 24. maaliskuuta 2016

RULLIA, RULLIA

Me ollaan koulussa - ja kotonakin jonkin verran - tehty paljon kampauksia, joiden pohjatöissä on käytetty erilaisia rullaustekniikoita. Vaihtoehtona voisi käyttää nopeampaa tapaa ja tehdä pohjatyön esimerkiksi piipparilla, mutta rullilla tehty kihara on aina kestävämpi!

Viime maanantaina harjoiteltiin spiraalirullausta, jossa samettirullat kierrettiin hiusosioihin pystysuunnassa. Etuosaan oikealle tehtiin perusrullaus niin, että rullaparit on rullattu toisiinsa nähden vastakkain. Takaosan rullaus aloitettiin niskasta rullanvelyinen osio kerrallaan aina vaakatasorivit eri suuntiin. Alaosan rullasin vasemmalle, seuraavan oikealle, kolmannen vasemmalle ja niin edelleen. Näin saadaan kampaukseen lisää liikettä, ettei jokainen kihara kulje samansuuntaisesti.

Tämä rullaustekniikka tuntui helpolta, ainakin näihin samettirulliin tehtäessä. Saa nähdä mitä tappelua se on sitten permanenttirullilla...


Kampauspiikit loppui kesken, niin käytin niiden sijaan hengettömiä. Toimi!

Seuraava rullaus on tiiliskivirullaus, johon tehtiin jakaus vasemmalle puolelle.


Pohjatöitä rullilla tehtäessa on otettava huomioon jakauksen paikka. 

Mä jo palan halusta testata erilaisia rullaustekniikoita permiksiin ja nähdä, miten erilaisia lopputuloksia syntyy!



- J

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

LEIKKAAMISEROT SUKUPUOLIEN VÄLILLÄ

Olen leikannut kymmenittäin näitä kuuluisia "ananaslettejä" miehille, mutta viime viikolla sain tehdä sellaisen myös naispuoliselle asiakkaalle. Siitä tulikin mieleeni avata vähän seuraavaa aihetta liittyen miesten ja naisten leikkausmalleihin;

Me ollaan käyty pariin otteeseen leikkaamistyylejä, kuinka sukupuolten väliset hiusmallit eroavat toisistaan. Miehelle kulmikasta, naiselle pyöreää. Siinäkö se? Nykyaikana sukupuolineutraalisuus on arkipäivää. Ihmisiä ei luokitella enää niin selkeästi sukupuolen perusteella naisammatti - miesammatti, naisten tyyli - miesten tyyli, naisten homma - miesten homma. Sen sijaan punainen on poikienväri siinä missä sininenkin ja päinvastoin.

Miten tämä sitten liittyy kampaamoalaan? Lähtökohtaisesti enää ei eritellä miesten- ja naistenhiustenleikkauksia, vaan tilalle on asetettu hinnat lyhyeen ja pitkään hiukseen (ja kaikkeen siitä väliltä) riippumatta siitä, tehdäänkö malli Pirkolle vai Pekalle.

Yleisesti sääntönä on tuo kulmikkuus vs. pyöreät muodot leikkauksissa ja kampauksissa, mutta ei aina. Tietysti kampaajan on tiedettävä ja osattava tehdä asiakkaalle tämän pään- ja vartalonmuotoihin sopiva leikkaus/kampausmalli, mutta myös kuunneltava asiakkaan toivetta; jos tuoliin istuu nainen joka on päättänyt haluavansa siilin ohimolta niskaan, hän myös sen saa. Joskus tuntuu, ettei tällaisiin kiinnitetää enää edes niin paljon huomiota katukuvassa, eikä pelkästään hiusten perusteella voida varmistaa kumpaa sukupuolta ihminen edustaa.

Parin kuluneen vuoden aikana miehillä yleistynyt hiusmalli on ananas, mitä kasvatetaan siihen pisteeseen, että sen saa jopa pienelle poninhännälle ja värjätään se vielä punaiseksi. Mietitään sama tapaus 100 vuotta taaksepäin; ei varmasti tullut kuuloonkaan. Tai nainen, joka haluaa lyhyen, muutaman sentin mittaisen hiuksen keeseineen, ohimot täyteen hiustatuointeja. That's fine. Ja toisaalta se on monen naisen ihannoima hius-look, mutta harva sen uskaltaa itselleen toteuttaa.

Esimerkkinä tästä eräästä hittisarjasta tuttu Ruby Rose poikamaisine hiuksineen; WAU!



Sain asiakkaaksi parisen viikkoa sitten koulun aspassa vanhemman miehen, jolle leikkasin vahingossa pyöreät reunat niskahiuksiin. Se jäi mun mieleen niin painuvasti, etten varmasti tee enää samaa virhettä. Onneksi hiusraja oli nostettavissa ylemmäs, joten opettajan ohjeiden avulla siitä saatiin melko fiksun näköinen. Miksi tämä sitten oli niin "paha juttu"? No koska asiakas oli ensinnäkin ammatiltaan poliisi, olemukseltaan maskuliininen ja miehekäs. Myöskään koko toteutunut leikkausmalli ei ollut mikään millisiili, jossa niskaraja ei olisi niinkään kiinnittänyt huomiota, vaan pidempi, kantikas ja erottuva malli. Pyöreä muoto niskahiuksissa olisi näyttänyt kokonaisuudessa hölmöltä. Sitten taas jos miesasiakas olisi ollut nuorekas ja naisellinen, olisin jättänyt tarkoituksella kulmiin pyöreyttä.

Palataan siihen viime viikon asiakkaaseen, jonka mainitsin jo alussa. Nuorehko, pukeutumistyyliltään naisellisesta poikkeava, hieman boheemi. Hänellä oli mukanaan kuva haluamastaan leikkaustyylistä; sivuilta lyhyt ja päältä pidempi, mikä laskeutuisi vasemmalle puolen kasvoja, hieman otsan päälle.

Lopputulos onnistui hyvin ja nyt niskaan leikattiin tarkoituksella pyöreyttä. Syystä että se sopi tähän malliin, tälle asiakkaalle paremmin. Ei siksi koska nainen

Lähtötilanne:



Lopputulos:







- J

BANAANINUTTURA

Banaaninuttura (alias pystynuttura) on yleinen, helposti muunneltavissa oleva kampaus arkeen ja juhlaan. Koulussa opetettu versio on yksinkertainen, pinnaltaan kauttaaltaan passiivinen banaaninuttura, missä kaikkien "osioiden" latvat on piilotettu nutturan sisäpuolelle.

Itse olen jokusen kerran harjoitellut banaaninutturaa yhdistellen siihen erilaisia kampaustekniikoita, kuten kiharaa ja lettiä; minusta tuo yksinkertaistettu malli on liian siisti ja tylsä...



Ensimmäisissä kuvissa yhdistin nutturaan kiharat, jotka tein piipparilla jo pohjatöiksi. Jätin latvat nutturan ulkopuolelle, viimeistelin kiharan kerrallaan kiiltovahan ja hiuskiinteen avulla ja käytin kiinnitykseen hengettömiä hiuspinnejä, jottei kiharat "lörpötä" irrallisina nutturan vieressä. 

Lopputulokseen olin melko tyytyväinen, vaikkakin tupeeraus päälaen kohdalla on edelleen liian vahvaa. Banaaninutturan tarkoitus on olla otsalta takaraivolle suoraviivainen, mikä tosin voi saada asiakkaan kasvot näyttämään pitkänmallisilta




Toiseen banaaniin yhdistin kalanruotoletin. Ja HUOM tämän nutturan väsäämisessä kului aikaa noin 15 minuuttia ja jälkikin on sen mukaista! Tämä jälkimmäinen variaatio tuo hieman boheemin vaikutelman, ja olisinkin halunnut lisätä nutturan ja letin väliin esimerkiksi kukkakoristeita yms, mutta niitä ei koululla ollut tarjolla. Tällöin lopputuloksen ei tarvitsekaan mielestäni olla kovin kiiltävä ja viimeistelty.

Myös kalanruotoletin olisi voinut aloittaa ylempää, jottei oikealle ohimolle olisi jäänyt ns. "tyhjää" kohtaa.



- J

PAINETUT LAINEET

- Kampaustekniikka, minkä olemassa olosta minulla ei ollut mitään aiempaa tietoa.

Parisen viikkoa sitten koulussa kammattiin harjoituspäähän, puolipitkään hiukseen laineita painamistekniikalla. Kyseinen tekniikka on tarkoitettu yleensä ottaen käytettäväksi muiden tekniikoiden viimeistelyyn ja muotoonkampaamiseen, mutta sen harjoittelu opetellaan märkään hiukseen, jotta hiuksen käsittely olisi helpompaa.

Esikäsittelyinä hiukset pestään hyvin ja kampaamisen aikana tarvittaessa kosteutetaan suihkepullolla. Muotoilun eli painamisen helpottamiseksi hiuksiin käytettään muotoilutuotetta pitämään laineita paikoillaan. Geelit ja muotovaahdot ovat siihen hyvä vaihtoehto.

Kun laineet on painettu, ne kiinnitetään kuivauksen ajaksi laine-/kiharapuristimilla. Latvat kiharsin sormikihara -tekniikalla laineen jatkoksi.



Kuvat valmiista kampauksesta jäi - yllätys yllätys - ottamatta, mutta seuraavassa esimerkkikuvassa on suuntaa-antavaa käsitystä lainekampauksesta. (Kuva lainattu googlesta.)





- J

maanantai 21. maaliskuuta 2016

VÄRINPOISTOTEHTÄVÄ

Meidät jaettiin koulussa neljän hengen ryhmiin, joissa tehtiin asiakkaalle värinpoisto. Meidän asiakkaaksi tuli mun sisko, jolla oli lähtötilanteessa lämmin, suklaanruskea väri höystettynä pitkällä, maantienharmaalla tyvikasvulla. Ja työstettävää hiusta oli paljon. 

Asiakkaan toiveena oli saada vaaleampi, latvoista kirkkaampi ja tyvestä tummempi lopputulos. Me päädyttiin ryhmän kesken kokeilemaan balayage -raidoitustekniikkaa, eli raidat tehdään hiuksen pintaan maalaamalla. Tyveen käytettiin kullanhohtoista ruskeaa (nyt en enää muista mikä värin koodi oli). Tyvi tehtiin liu'uttamalla kevyesti väriä kohti latvaa. Pääliosa, keskijakauksen molemmin puolin noin parin sentin mitalta otettiin lopuksi osio, mihin tehtiin raidoitus ohuella virkkaustekniikalla.

LÄHTÖTILANNE:


 VAIKUTUSAIKA JA MILJOONA FOLIOLAPPUA PÄÄSSÄ:




LOPPUTULOS:







Lopputulokseen oli tyytyväisiä sekä tekijät että asiakas. Muutamassa kohdassa huomasi, että värinpoistomassa oli tehnyt läiskiä, mutta onneksi ne olivat alemmissa hiuksissa, eikä pääliosassa. Maalaamistekniikka vaikutti hauskalta, mutta ilmeisesti siinä on oltava tosi tarkkana, että mihin kohtaan sitä väriä laittaa. Harjoitus tekee parhaan!



- J