maanantai 26. lokakuuta 2015

RULLAKAMPAUS

Meillä oli koulussa tehtävä tehdä rullakampaus joko harjoituspäälle tai kaverille, kuvata se työjärjestyksineen ja arviointeineen Moodleen. Tein kampauksen koulussa työpajatunnilla, koska itseltäni ei kotoa löydy vielä kampausrullia.


Ensimmäinen vaihe oli hiustenpesu ja aukikampaus. Osituksia en tehnyt, rullattava hiusosuus otetaan aina edellisten rullausrivien perusteella. Kyseessä tässä on tiiliseinä asettelu, rullaus tapahtuu hiusosion alapuolelta, jolloin hiukset taipuvat tyviosasta taaksepäin, otsalta kohti takaraivoa. Ohimoille laitoin pari rullaa pystysuuntaan.  




Kun rullat oli kiinnitetty, kampaus kuivattiin norsun ja föönin avulla noin parinkymmenen minuutin ajan. 



Kun hiukset oli kokonaan kuivaneet, rullat avattiin ja tein pienen tyvitupeerauksen, jotta kampaus säilyisi pidempään. Viimeistelyyn käytin hiuslakkaa, osiksen 1. vahvuutta.




Tein tässä ekan kerran rullauksen tiiliseinä tekniikalla, mikä sujui melkolailla ongelmitta. Lopputulokseenkin olen tyytyväinen, vaikken itselle tälläistä kampausta välttämättä laittaisi! ;)

- J

maanantai 19. lokakuuta 2015

ASIAKASPALVELUA

Meillä on ollut koulussa muutamia asiakaspalvelupäiviä, missä on kavereille tehty hiustenpesua, leikkausta ja muotoonkuivausta. Tänään tein omalle asiakkaalleni tasamittaisen kerrostuksen, joka leikataan kehälinjalla. Pituudesta otettiin myös joitakin senttejä pois. 

Lähtötilanne.


Asiakkaalla oli aiemmin leikattu tasaista muotolinjaa ja suunniteltiinkin, että tehdään hiuksen pituuksiin pientä kerrostusta. Hiukset oli todella kiiltävää ja sileää, melko hyväkuntoistakin, vaikka värjäyskäsittelyjä on ollut useita. Pesun jälkeen osittelin hiukset, jotta leikkaamisjärjestys helpottuisi, mutta siitä vaiheesta jäi kuvat kokonaan ottamatta.

Lopputulos.


Vaikka tuo kehälinjalla leikkaus on vielä vähän hakusessa ja aiheutti päänvaivaa, oon lopputulokseen tyytyväinen. Hiukset tosiaan on niin lasisen sileät, ettei kuvasta edes erota kerrostusta. Siellä se kuitenkin on!


- J 

tiistai 13. lokakuuta 2015

HAIRTATTOOS

Mun hiustenleikkuuharrastus alko siitä, kun tein veljelleni kaksi viivaa toiselle ohimolle. En siis ollut leikannut aiemmin hiuksia saksilla, enkä varmaan muutenkaan koneella. Siitä lähtien oon tykännyt piipertää jos jonkinnäköisiä hairtattoo kuvia miesten hiuksiin, ja naistenkin. Nyt, kun me saatiin koulun välinepaketin mukana pari hiustenleikkuukonetta, iso ja pieni, ajattelin kokeilla tehdä näitä hiustatuointeja sillä pienellä. Tähän asti oon tehnyt ihan normaalilevyisellä koneella ja vielä joskus mä aion osata tehdä niitä partaveitsellä. Tervetuloa vaan halukkaat malleiksi laastareiden kanssa!

Nykyään hairtattoot onkin aika monen miesasiakkaan suosiossa, olkoot päässä sitten vaikka vaan se kaksi viivaa tai kokonainen hämähäkin seitti - kuvio. Mä laitan tähän postaukseen muutamia kuvia mun tekemistä kuvioista. Joihinkin oon ihan tyytyväinen, mutta tämä aihealue on sellainen, mistä itse näkee heti ne omat virheensä, mitä välttämättä asiakas ei huomaa. Täytyy muistaa, että harjoitus tekee mestarin. Toivottavasti.










- J

PIIPPARIKIHARAA

Niin mikä piippari? Mä mietin ihan samaa, kun koulussa opettaja alko puhumaan piipparista. Se meinaa kiharrinta, muotoilurautaa. Mulla ei itsellä ole tällä hetkellä omaa muotoilurautaa, mutta kiharakampausten tekeminen sillä on tuhat kertaa helpompaa, kun suoristusraudalla kihartaessa. Hankintalistalle siis se myös.

Sain malliksi yhden mun ystävistä, onneksi, kun tuohon harjoituspäähän on niin tajuttoman tylsää tehdä kampauksia. Alkaa olla jo oikeen parturi-kampaajan elkeet, kun pyytää asiakasta tuomaan kihartimen mukanaan! :D



Tässä ekassa kuvassa on pohjatyöt. Tätä ennen osittelin hiukset, jotta piippaaminen on helpompaa ja pohjatyöt pitäisikin tehdä huolellisesti, jotta lopputulos näyttäisi mahdollisimman hyvältä. Meillä koulussa oli käytössä vähän erilaisempi ja isompi piippari, minkä vuoksi tämä pohjatyö ei näytä yhtään niin hyvältä, kun koulussa tehty. Seliseli... Kuitenkin, jokainen kiharrettu hiussuortuva laitettiin kampausklipseillä kiinni ja hiusten annettiin jäähtyä. Tällöin kiharasta tulee kestävämpi. 






Jäähtymisen jälkeen hiukset avattiin ja harjattiin tyveä myöden aukikampausharjalla. Sitten kevyt tupeeraus ja oikealle ohimolle letti. Ensin mun piti tehdä kaksi lettiä päällekkäin, mutta osiot oli liian pieniä mun sorminäppäryydelle. Käy se nyt noinkin, vaikkei se ole hyvä, että kauheasti poiketaan suunnitelmasta. Huono suunnitelma siis? Vielä olisi aika paljon opittavaa ja mä innolla odotan sitä, kun kampaukset alkaa oikeasti näyttäänkin kampauksilta.

Lopuksi vielä kuvat koulussa tehdystä "samanlaisesta" kampauksesta.





- J

OPPIMINEN

Meidän aikuiskoulutusryhmä opiskelee ilta- ja monimuotoisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on
lähiopiskeluiltoja ja kotona opiskeltavia verkkotehtäviä. Verkkotehtävät suoritetaan Moodlen kautta ja myös tämä blogi toimii eräänlaisena opiskelupäiväkirjana, josta esimerkiksi opettajat voivat seurata erilaisia kotona tehtyjä kampauksia ja leikkauksia. Pidämme myös asiakaspalveluharjoituksia koululla, nyt ensin omilla asiakkailla ja myöhemmin pääsemme tekemään käsittelyjä ihan oikeille asiakkaille. 

Kotona teemme pääosin erilaisia föönaus- ja kampaustehtäviä. Me opiskelijat lunastettiin koululta omat välinepaketit, jotka sisältää miltei kaiken tarvittavan. Kotoa täytyy sen lisäksi löytyä mm. hiustenkuivaajaa ja kampausrullia. Rullat onkin hankintalistalla seuraavana. Ihan niin kuin ammattilaiset, me opiskelijat saadaan myös rekisteröityä erilaisiin hiusalan tukkumyymälöihin, joista voi omakustanteisesti ostaa lisää tarvikkeita, muotoilutuotteita ja hiusvärejä. Itse harjoittelen tutuilleni myös leikkauksia ja värjäyksiä, niitä tosin vielä ihan kaupasta ostetuilla hiusväreillä. Teen niistä tänne blogiin omat postaukset kuvineen. 

Tilasin itselleni opintoja helpottamaan kolme erilaista parturi-kampaamo alan oppikirjaa. Meillä tulee nettiin osa-alueittain tietoa eri tekniikoista ja toimintatavoista, mutta itse koin helpommaksi opiskella sen saman tiedon näistä.

Hiukset - Leikkaaminen, kampaaminen ja kosmeettinen hoitaminen - kirjassa käsitellään parturi-kampaajan ammatinkuvaa, ja siinä tarvittavia perustaitoja.

Kampaukset - kirjassa käsitellään havainnollisesti kampauksen muotoilu perusteita. Myös erilaiset pohjatyö- ja kampaustekniikat esitellään käytännönläheisesti.

Väriä ja kiharaa - kirja jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee pohjaa onnistuneelle värjäykselle, toinen osa perehdyttää hiusten värjäämiseen ja kolmas osa tukee permanentin tekemisen oppimista.

Jos joku on joskus ajatellut parturi-kampaajaksi opiskelun helpoksi ja edulliseksi, niin sitä se ei ole. Asiakaspalvelupäivien kautta alkaa pikku hiljaa ymmärtämään, että pa-ka:n työ on oikeasti fyysisesti rankkaa. Ei siinä mitään, kun nyt tehdään yhtä asiakasta päivässä, noin kerran viikossa, mutta tulevaisuutta ajatellessa ja sitä kahdeksan tunnin työpäivää pääsääntöisesti seisten, alkaa pelkkä ajatuskin tuntemaan kipua jaloissa. On erityisen tärkeää muistaa, ja on siitä opettajat paljon koulussa muistuttaneetkin, hyvä työergonomia. Jos otteet alkaa alusta asti menemään päin honkia, on takuuvarmasti selkäongelmat vuosien kuluttua arkipäivää. Mun mielipide on, että asenne ratkaisee aina. Ja jos ja kun motivaatio on 5/5, ei hetkittäiset rannekivutkaan haittaa!

- J